Kriter. Taules de fusta personalitzades.

Gràcies a Kriter, aquesta taula de cuina és molt més que un article de fusta.

Hola! Abans de res… gràcies per la curiositat que t’ha portat a escanejar aquest QR o a fer clic a la nostra web. La taula de fusta de la qual et parlarem no és un article qualsevol; és molt més… i per això volem explicar-te la seva bonica història.

Taules fabricades artesanalment al centre ocupacional AFRAMAS.

Gràcies a l’aliança que vam crear entre Kriter i Mobhu, aquestes taules van aconseguir donar una oportunitat de treball a persones amb discapacitat i també protegir els nostres tan preuats boscos. A continuació t’expliquem com…

Amb les 40 taules que vam fabricar per Kriter vam aconseguir

AQUEST IMPACTE POSITIU

6

DIES

És el temps de feina generat al centre ocupacional de l’associació AFRAMAS.

375

M2

És la superfície de bosc que s’ha gestionat de manera responsable per obtenir la fusta necessària per a la fabricació.

37

KG

És la quantitat de CO2 capturat a les taules, impedint el seu alliberament cap a l’atmosfera.

11

PERSONES

Van conformar l’aliança que va fer possible assolir tots aquests propòsits.

Així va ser el procés de fabricació:

El «treball amb sentit»


Les persones amb discapacitat moltes vegades es veuen privades de l’accés al món laboral perquè, posant el focus en les seves discapacitats, la societat s’oblida de les seves capacitats. I aquestes últimes són moltes. A Mobhu apostem per fabricar exclusivament en centres ocupacionals on participen persones amb discapacitat; per a oferir-los una oportunitat de «treball amb sentit», un concepte nascut a la Fundació La Fageda.

El «treball amb sentit» és una oportunitat laboral real per a aquestes persones; un espai en el qual s’espera que mostrin compromís, siguin responsables i que donin el millor d’elles mateixes; al mateix temps que sentin que estan creant/fent una cosa útil per als altres, que se’ls faci partícips, que aprenguin, que gaudeixin i se sentin coprotagonistes de l’èxit del projecte.

Les taules van ser fabricades per l’equip de fusteria de l’associació AFRAMAS: Miguel, Juanfran C., Juanfran P., Julián, José Ramon, Francisco, i en Toni, el mestre fuster.
Equip de fusteria de l’associació AFRAMAS.

La màgia de la fusta


La fusta és un material fascinant. Existeix a la terra molt abans que nosaltres, des de fa més de 300 milions d’anys, i al llarg de la història li hem donat innumerables usos. Si t’atures a mirar al teu voltant, t’adonaràs que estàs envoltat d’ella. A part, és un recurs totalment natural que no necessita la nostra intervenció (maquinària, energia…) per a regenerar-se; i, per si no fos prou, també funciona com a magatzem de carboni, de vital importància per als reptes climàtics que venen.

Pel que fa a les seves propietats com a material (et recomanem la lectura «Mentides sobre la fusta»), nosaltres destaquem la seva calidesa i durabilitat. Un moble de fusta massissa ben cuidat pot acompanyar-nos durant generacions. Nombrosos estudis han demostrat també que la fusta és capaç d’aportar grans beneficis a la nostra salut.

Per si tot això fos poc, i encara que soni contradictori, utilitzar fusta pot ajudar-nos a protegir i preservar els nostres boscos. I és que la tala d’arbres no sempre és dolenta. Entre altres coses, d’això justament es tracta la gestió forestal responsable; d’extreure fusta del bosc d’una manera que no el destrueix, sinó tot el contrari. D’aquest procés se n’obté fusta certificada; la que fem servir per a fabricar els nostres mobles.

Les taules estan fabricades amb fusta de pi negre, un dels pins més antics d’Espanya i el que proporciona una de les millors fustes de pi del país. Compta amb la certificació FSC. Per a la seva protecció, porten un acabat d’oli certificat per al contacte amb aliments, del proveïdor Acabados para Madera.

El poder de les aliances


A Mobhu creiem en les aliances com a autèntiques generadores de canvi. No només es tracta de fabricar mobles i peces de fusta especials, sinó també de gaudir de l’oportunitat de poder conèixer-nos entre els uns i els altres per a ampliar la nostra realitat, cocrear i establir una col·laboració forta. Des d’aquest «conèixer-nos», la divulgació dels propòsits aconseguits junts té molt més sentit i impacte.


Guau!, veritat? Tot el que vam ser capaços de fer a través d’un «simple» article de fusta… I per això aquesta història mereixia ser compartida i recordada. Gràcies de nou a tot l’equip de Kriter; i a tu, per voler llegir-la. Ens ajudes a donar-la a conèixer?